Plads til familielivet fremtidssikrer danske virksomheder

Familietid og Arbejdstid

Som virksomhedsleder er det ikke svært at stille sig skeptisk over for kravet om, at der skal være bedre plads til familielivet i løbet af et arbejdsliv. For hvorfor skal virksomheder overhovedet bekymre sig om, hvad der sker i medarbejdernes familier? 

Familielivet er jo netop noget, der sker i, ja, familien, og dermed uden for arbejdspladsens matrikel. Og så er det vel op til den enkelte familie at få hverdagen til at fungere, lige som det er op til den enkelte virksomhed at få deres bundlinje til at vise sorte tal. Eller hvad?

Der er faktisk al mulig årsag til at bekymre sig om medarbejdernes familieliv. Det gjorde Karsten Dybvad, Dansk Industris førstemand for eksempel, da han fra et vindue på Folkemødet i år råbte "gå nu hjem og hyg jer" i en humoristisk kommentar til det alt for lave børnetal i Danmark.

Og selvom Dybvad i sin "tale til nationen" lagde op til, at det er familierne selv, der styrer børneshowet, er der faktisk en klar årsagssammenhæng mellem det liv, der leves på arbejdspladsen og det lave børnetal. 

Følg lige med her:

  1. Der er, og vil i mange år fremover være, mangel på dygtige, effektive, sunde medarbejder hos mange virksomheder i Danmark.
     
  2. Man får flere medarbejdere at vælge imellem i fremtiden ved, at der bliver lavet flere børn med de bedst mulige vilkår for at vokse op, lære og udvikle sig til dygtige medarbejdere.
     
  3. Men for at der bliver lavet børn, skal der også være voksne, der har lyst til at være forældre – at være mor og far.
     
  4. Mødrene og fædrene er dem, der i øjeblikket er dine medarbejdere. Og et stigende antal undersøgelser og debatindlæg fortæller den samme historie – at det er rigtig svært at få arbejdsliv og familieliv til at hænge sammen.

Læg mærke til, at der er to parametre i denne ligning: Arbejdsliv og familieliv. Familielivet knokler mor og far selv (sammen med blandt andre staten) for at få til at fungere. Arbejdslivet er de ikke udelukkende selv herrer over. Her kommer du som virksomhedsleder ind i billedet.

På de fleste arbejdspladser er det i den nuværende situation ikke attraktivt at være forælder samtidig med, at man bestrider et godt job og stræber fremad sammen med sin virksomhed. I hvert fald ikke hvis man er mor. Faktisk viser forskning fra f.eks. McKinsey, at familielivet ofte er et aktiv for fremadstormende karrieremænd men en barriere for karrierekvinder. Og derfor vælger mange ambitiøse kvinder familien fra, eller nøjes med at få et enkelt barn. De kan ganske enkelt ikke overskue mere. Man skal ikke være den store matematiker for at ræsonnere sig frem til, at dette giver en negativ befolkningstilvækst. Børnetallet (hvor dine fremtidige medarbejdere skal findes) går ned. Øv!

Og dermed har du nu begrundelsen, du har efterspurgt: Det handler om fremtidssikring. For at fremtidssikre din virksomhed og virksomheders generelle drift i Danmark, skal du som dansk virksomhedsleder bekymre dig om, hvordan du giver plads til familielivet i dine medarbejderes arbejdsliv.

Det behøver slet ikke være en dyr omkostning – tvært imod! Får du gang i at knække denne nød, der lister det feminine potentiale (og noget mere kvalificeret arbejdskraft) ud af æsken, kan belønningerne på bundlinjen være store. Det er en række virksomheder fra udlandet gode eksempler på. Dem deler jeg et par af med dig her på bloggen i løbet af de næste uger.  Stay tuned!

Få besked, næste gang jeg skriver på bloggen

Tilmeld dig min mailingliste og bliv inspireret, når det passer dig. Jeg skriver om det boblende kvindelige potentiale og hvordan det kan realiseres - ude, såvel som hjemme. Og så annoncerer jeg nye foredrag, netværk og særtilbud. Du kan til hver en tid framelde dig med et enkelt klik. Ingen spam.

På gensyn i din mailbox!         

* required
0 kommentar(er)

Inspireret? Provokeret? Klik her for at skrive din kommentar.